Vanaf dat je kindje 1 jaar is, mag het in principe met de pot mee eten. Alles wat jij als ouder eet mag hij/zij ook, alleen dan natuurlijk in een wat minder grote hoeveelheid. Wat is er nou precies geschikt als broodbeleg? Hoeveel eten schep je op tijdens het avondeten? En wat kun je je kindje nou het beste te drinken geven? Op deze en andere vragen geef ik hieronder antwoord. Ik houd mij aan wat het Voedingscentrum adviseert.
Ontbijt en lunch
Net als voor een volwassene, is het ontbijt onmisbaar voor een dreumes en/of peuter. Ontbijten brengt je spijsvertering op gang en het zorgt ervoor dat je later op de ochtend geen trek krijgt in snoepjes/koekjes. Verder is een goede lunch de basis om een hele middag te kunnen spelen, leren en concentreren.
Je kindje zal ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag eten (wat verdeeld is over het ontbijt en de lunch). In brood zitten koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer. Het beste kun je kiezen voor volkorenbrood en bruinbrood, omdat hier de meeste vezels in zitten, de zorgen voor een goede darmwerking en spijsvertering. Natuurlijk kun je brood ook wel eens afwisselen met havermout, muesli of andere ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en suiker.
Als beleg kies het beste voor;
*Margarine uit een kuipje, op ieder boterham
*Hartig mager beleg; ei,hüttenkäse, light zuivelspread (20+ en 30+ kaas is te zout voor kinderen)
*Notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten (zonder toegevoegd suiker/zout)
*Vis
*Groente en fruit; tomaat, komkommer, paprika, avocado, banaan, appel, aardbei.
Kies maximaal één ding uit onderstaande lijst;
*Vegetarische smeerworst, kipfilet (vleeswaren), magere knakworst of ham (smeerleverworst en paté kun je beter niet geven, deze bevatten namelijk veel vitamine A). Geef om voedselinfecties te voorkomen ook geen rauwe vleeswaren op brood zoals rosbief, ossenworst of filet américain.
*Salades zoals komkommersalade en farmersalade
*Appelstroop, jam, honing (dit pas na de eerste verjaardag).
Het ontbijt en de lunch zijn goede momenten om een bekertje melk aan te bieden en wat fruit (dit kan natuurlijk ook gewoon op brood). Elke dag heeft het kind 300 milliliter melkproducten nodig en 1,5 stuks fruit. Je kunt het beste kiezen voor gewone halfvolle of magere melk.
Avondeten
Eet je een avondmaaltijd volgens de Schijf van Vijf, dan varieer je volop: met groente, maar ook tussen aardappelen, peulvruchten en volkorenproducten, zoals volkorenpasta en zilvervliesrijst. En wissel gerust ook af tussen verschillende soorten vis, peulvruchten, vlees en ei. Geef het kind een glas water bij het eten, altijd goed!
Op het bord van je dreumes of peuter ligt elke dag ongeveer;
*1 tot 2 opscheplepels groente (50 tot 100 gram)
*1 tot 2 opscheplepels aardappelen, couscous, bulgur, volkoren pasta of zilvervliesrijst (50 tot 120 gram)
*50 gram vlees, vis, peulvruchten of vegetarisch product, inclusief vleeswaren op brood.
*Met 1 eetlepel van het goede onverzadigde vet, zoals bak- en braadvet uit een knijpfles, olie of een klontje zachte margarine uit een kuipje
Toetje
Een toetje hoort erbij en er zijn genoeg “kindertoetjes” te vinden in de schappen. Kiest echter liever voor fruit met magere yoghurt. Dat is niet alleen gezond maar ook nog eens heel erg lekker. Zo helpt het toetje ook mee om elke dag genoeg melkproducten binnen te krijgen. Een klein schaaltje (50 tot 100 milliliter) en wat fruit is genoeg voor je kind.
Drinken
Water is de allerbeste keus! Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Melk heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo’n 2 bekertjes is genoeg. Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk. Wordt water echt heel slecht gedronken, doe er dan wat vers fruit doorheen, zodat het toch een smaakje heeft, maar niet ongezond is.
Tussendoortjes
Fruit en snackgroenten zijn de beste keuze als tussendoortje. Geef bijvoorbeeld stukjes appel, peer, kiwi, meloen, aardbei, druif en mandarijn. Handige groenten zijn plakjes wortel, schijfjes komkommer, reepjes paprika of gehalveerde snoeptomaatjes. Geef snoep, koek of een ijsje maximaal één keer in de week en dan één keer per dag. En wanneer je iets geeft: hou het dan klein. Een goede richtlijn is minder dan 75 kilocalorieën (kcal).
Afbeelding: Pixabay