Hoewel het misschien niet zo snel zal gebeuren, kan een kind uiteindelijk verslaafd raken aan gamen. Indien hij/zij bijna alle vrije tijd achter de gameconsole doorbrengt, doe je er verstandig aan om eens te onderzoeken of het om een verslaving gaat. Eerste signalen hiervan kunnen zijn dat het kind niet meer naar buiten wil om te spelen, maar liever binnen blijft om het favoriete spelletje te doen. Verder kan het zo zijn dat er minder wordt meegedaan met de gewone gezinsdingen zoals op tijd aan tafel verschijnen (of na heel erg veel aandringen en roepen) en het tussendoor vergeten te drinken en eten. Maak je je zorgen, wacht dan nooit te lang met het inschakelen van hulp.
Gamen wordt gebruikt als uitvlucht
Een gameverslaving ontstaat vaak vanuit een psychisch of sociaal probleem. Het kind kruipt dan achter de gameconsole om het “echte leven” te ontvluchten. Vaak zijn het kinderen die bijvoorbeeld gepest worden of lijden onder groepsdruk. Verder kan geestelijke problematiek zoals een depressie of het hebben van sociale angsten een reden zijn om deel uit te willen maken van een andere wereld, in dit geval een digitale wereld. Indien er sprake is van problematiek binnen het gezin kan een kind ook vluchten in het spelen van games.
Spreek regels af!
Uit onderzoek blijkt dat problematisch gamegedrag vaker ontstaat bij kinderen die vanuit huis geen regels meekrijgen over het gebruik van media. Spreek duidelijke regels af en zorg dat niet alleen het kind, maar ook jij als ouder/verzorger deze nakomt. Het is verstandig om ruim voordat het kind naar bed gaat (zeker 2 uur van tevoren) niet meer te gamen en de apparatuur niet mee naar de eigen kamer te geven. Spreek vaste momenten af, waarop het kind (danwel onder toezicht) zijn/haar favoriete spelletjes kan spelen.
Symptomen van een gameverslaving
Naast dat het kind, zoals hierboven al benoemd, niet meer naar buiten wil en ook niet meer actief deel uitmaakt van het gezin, komt het ook vaak voor dat er sprake is van een verstoorde nachtrust. Een logisch gevolg hiervan is dat het kind vermoeid zal raken en dus mindere resultaten zal boeken, bijvoorbeeld op school of tijdens het sporten.
Ga het gesprek aan!
Het is van groot belang dat je het gesprek aangaat met je kind, indien je je zorgen maakt over zijn/haar gamegedrag. Juist door eerlijk naar elkaar te zijn, komen er vaak een heleboel dingen boven. Misschien zit het kind wel niet lekker in zijn/haar vel door omstandigheden. Probeer dit dus op deze manier te achterhalen door open en niet veroordelend het gesprek in te gaan. Ga samen aan de slag met de uitkomst en roep hulp in van bijvoorbeeld het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) als je er samen niet uit kunt komen.
Gameverslaving voorkomen
Uiteraard is het niet te garanderen dat onderstaande een goede uitkomst heeft bij ieder kind, maar je kunt het wellicht gebruiken als leidraad;
*Spreek een vast tijdslimiet af (gebruik eventueel een kookwekker)
*Bespreek samen met het kind welke games er wel en niet worden gespeeld
*Speel eens samen een spelletje met je kind
Je kunt het gamegedrag van je kind gemakkelijk testen via deze link!
Afbeelding: Pixabay